Apie Ocal veislės alyvuogių aliejų

Man visada labai malonu susipažinti su žmonėmis, kurių produktai nėra tik produktai. Tai istorijos. Už tokių istorijų dažniausiai slepiasi kūrybininkai, kuriems jų pristatomas produktas mažiau verslas, o daugiau tikėjimas savo produkto unikalumu ir neįkyrus noras, kad su šiuo produktu susipažintų kokybės norintys žmonės.

Už internetinės parduotuvės https://www.shop.virgenextra.lt/ prekiaujančios itin grynais alyvuogių aliejais slepiasi Laima ir Mindaugas, kuriems Ispanijos pietuose esanti Andalūzija yra antri namai o jų prekiaujamas aliejus tai ilgų paieškų darbas.

Pagrindinis Laimos ir Mindaugo tikslas į Lietuvą atvežti gerą kokybišką ir prieinamos kainos andalūzišką Virgen Extra aliejų. Tam, kad po saulėtąją Andalūziją galėtumėme pakeliauti bent savo pojūčių pagalba. Perkamas šis aliejus iš vietinių asmeniškai pažįstamų ūkininkų, kurie gyvena šalia jų. Laima juokauja, kad vienas jos norų būtų, kad lietuvio namuose aliejus būtų naudojamas, o ne tarsi kvepalų buteliukas stovėtų lentynose, na juk “nesvietiškai brangus”. Todėl jie ir stengiasi ieškoti maksimalaus kainos ir kokybės balanso. Atrodo, kad apie aliejų ši šeima žino viską.

Kol kas aliejų galima įsigyti tik el.parduotuvėje ir tik iš vieno ūkio dviejų skirtingų rūšių – ankstyvo derliaus ir retos rūšies OCAL ir virgen extra HOJIBLANCA rūšies aliejus.

Ispanijoje derlingumu pasižyminti ‘Ocal’ alyvuogių veislė yra reta ir auginama tik keliuose alyvuogių augintojų šeimų ūkiuose. Šios veislės alyvmedžiai atsparūs šalčiui ir karščiui, bet tuo pačiu metu šio alyvmedžio uogos yra labai mėgiamos kenkėjų, todėl ši veislė reikalauja išskirtinio dėmesio ir kasdienės stebėsenos. Nors užaugusios uogos ir nėra sunkiai nuimamos nuo medžio, tačiau jos jautrios pažeidimams ir greitai oksiduojasi. Siekiant pagaminti aukštos kokybės aliejų, alyvuogės į aliejaus malūną pristatomos per trumpiausią įmanomą laiką. “‘Ocal’ alyvuogių veislė reikalauja daug rankų darbo ir individualios priežiūros, todėl kol kas sėkmingai auginama tik nedideliuose ūkiuose, kur iš jų stengiamasi gauti išskirtinės/gourmet kokybės alyvuogių aliejų.”

Remiuosi šiuo straipsniu ir pasakoju toliau…

Pagal naudojamų alyvuogių veislę vadinama ir Virgen Extra aliejaus rūšis.

Jau spalio mėnesį nuimamas pirmasis derlius-žalios arba optimalaus subrendimo alyvuogės. Iš šių alyvuogių gaunamas švelnus, tačiau turiningo ir charakteringo šiai veislei būdingo skonio ir kvapo ‘Ocal’ rūšies aliejus. Jo skonyje galima rasti alyvuogės, riešutų, šieno, pomidoro, obuolio, artiškoko ir žirnių akordų.

Aliejuje polifenolių koncentracija yra didelė, todėl gerklėje galima pajusti juoduosius pipirus primenantį kartumą.

‘Ocal’ rūšies aliejus puikiai tinka su kumpiu, sūriu, šaltų sriubų gamybai, baltos duonos skrudėsiams, daržovėms ir žuviai apkepti, taip pat makaronų patiekalams ir keptos baltos mėsos pagardinimui. Tikima, kad šaukštas pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus ryte prieš pat pusryčius – puiki prevencija nuo lėtinių ligų.

Ir dar, šie alyvuogių aliejaus mylėtojai savo nuostabiomis nuotraukomis ir istorijomis apie Andalūziją, vietinį jos gyvenimą bei, žinoma, alyvuogių aliejų dalinasi savo puslapyje https://www.virgenextra.lt/. Ne, vieną istoriją perskaičiau ir aš, ar žinojote, kad iš alyvuogių aliejaus net alų vietiniai gamina? O visos alyvuogės nokimo pradžioje būna skaisčiai žalios spalvos, vėliau ima tamsėti, nusidažo rausvomis, violetinėmis spalvomis, o visai sunokusios tampa beveik juodos?

Savo istorijomis Laima ir Mindaugas tikrai sukelia norą aplankyti Andalūziją ateityje ir man. Šiltas oras, nuostabi gamta, alyvuogės ir maistas… o kas nenorėtų? Dar tas drąsus pažadas kviečiantis, susidomėjusius jų istorijomis ir informacija. parašyti patiems projekto autoriams. Sakosi mielai padėsiantys suplanuoti Jūsų kelionę ten taip, kad grįžtumėte kupini unikalių ir netikėtų patirčių.

Rašyti komentarą

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SEKITE MUS

ZUIKIO RECEPTAI KNYGA

KITI RECEPTAI

  • All Post
  • Africa
  • America
  • Asia
  • Europe
  • Paruoštukai
  • Patarimai | Paplepėjimai
  • Receptai alergiškiems
  • Receptai mažiausiems
  • Receptai šeimai
  • Travel Tips
  • Uncategorized
    •   Back
    • Augalinės kilmės | Veganiški
    • Desertai
    • Mažai angliavandenių
    • Mėsa
    • Užkandžiai
    • Pusryčiai
    • Salotos/mišrainės
    • Be mėsos | Vegetariški
    • Sriubos
    • Žuvis | jūros gėrybės
    • Per 30 minučių
    • Kruopos/makaronai
    • Bulvių patiekalai
    • Gėrimai
    •   Back
    • Be glitimo
    • Be pieno produktų
    •   Back
    • Tešlos
    • Duona
    • Kremai
    • Kita
    • Prieskoniai
    •   Back
    • Nuo 9 mėn
    • Nuo 6 mėn
    • Nuo 12 mėn
    • Mokyklos priešpiečių dėžutė
Edit Template

© 2023 Zuikio Receptai visos teisės saugomos