Avižinių sausainių pagrindo sūrio pyragas – mano gimtadienio pyragas, toks paprastas, nieko stebuklingo ir įmantraus, kažkas manęs ir lėto vasaros savaitgalio. Pyrago gaminimo procesu mėgavausi (man labai patinka gaminti sūrio pyragus). Lėtai ir neskubėdama trupinau sausainius, maišiau pagrindo masę ir laukiau, kol galėsiu gabalėliu pavaišinti savo šeimos narius.
Avižinių sausainių pagrindo sūrio pyragas – gaivus, vasariškas, saldus ir toks paprastas.
Naudojau 20 cm kepimo formą
Reikės:
Pagrindui:
200 g avižinių sausainių
80 g tirpinto sviesto
Pagrindinei masei:
400 g kreminės varškės (kreminis sūris)
200 g grietinėlės (36 proc)
skardinės kondensuoto pieno
15 g želatinos
50 g šalto vandens
Papuošimui:
1 banano supjaustyto griežinėliais
0,5 citrinos sulčių
200 g grietinėlės
20 g cukraus
40 g sutarkuoto šokolado
Kondensuoto pieno skardinė be etiketės įdedame į verdantį vandenį pilnai apsemiantį skardinę ir verdame 1 valandą. Išvirus, pravesiname ir tik tada atidarome.
Sausainius sumalame ir sumaišome su lydytu sviestu. Masę sudedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir suformuojame pagrindą. Pastatome 10 minučių į šaldytuvą.
Želatiną išbrinkiname su vandeniu. Po 10 minučių trumpai pašildome, kad masė taptų vientisa.
Varškę sumaišome su kondensuotu pienu. Įpilame želatiną ir išmaišome. Grietinėlę išplakame atskirai ir švelniai įmaišome į masę.
Masę išpilame ant pyrago pagrindą ir dedame bent 2-3 valandoms į šaldytuvą.
Papuošimui skirtą grietinėlę išplakame su cukrumi iki purumo. Supjaustytus bananus apipilame citrinos sultimis. Grietinėlės kremą dedame ant pyrago, išdėliojame bananus ir pabarstome tarkuotu šokoladu.