Grikių košė su keptais burokėliais ir baklažanais – tai puikus pavyzdys, kaip paprastas maistas gali tapti tikra skonio švente. Grikiai, pilni vertingų maistinių medžiagų, puikiai dera su saldžiaisiais keptais burokėliais ir švelniai karstelėjusiais baklažanais. Šis patiekalas ne tik maistingas, bet ir labai spalvingas bei sotus, todėl puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek vakarienei. Tai lengvai paruošiamas, tačiau išskirtinis receptas, patiksiantis visai šeimai.
Kadangi buvau po treniruotės grikius papildomai sau ir vyrui gardinau Magic Broth jautienos sultinio milteliais, kurie yra ir aukščiausios kokybės kolageno šaltinis. Kolagenas po treniruotės yra naudingas dėl kelių priežasčių, susijusių su raumenų, sąnarių, odos ir jungiamųjų audinių sveikata:
- Sąnarių ir raiščių stiprinimas: Kolagenas yra pagrindinė jungiamojo audinio sudedamoji dalis, todėl vartojant jį po treniruotės gali pagerėti sąnarių lankstumas ir stiprumas, sumažinant traumų riziką.
- Raumenų atsistatymas: Po treniruotės raumenys patiria mikrotraumas, o kolagenas padeda audiniams greičiau atsinaujinti ir stiprėti, skatinant greitesnį gijimą.
- Odos elastingumas: Kolagenas padeda palaikyti odos elastingumą, kuris gali būti naudingas, jei oda patiria stresą dėl intensyvios fizinės veiklos.
- Kaulų sveikata: Kadangi kolagenas sudaro didelę kaulų dalį, jo vartojimas po treniruotės gali pagerinti kaulų tankį ir atsparumą, sumažinant lūžių ar kitų sužeidimų riziką.
- Uždegimo mažinimas: Kolagenas gali turėti priešuždegiminį poveikį, kuris padeda sumažinti po treniruotės atsiradusį raumenų ar sąnarių uždegimą.
Visos šios savybės gali padėti sustiprinti audinius ir sumažinti nuovargį ar traumos riziką, todėl kologeno papildus dažnai geriu po treniruotės, o mano minėto jautienos sultinio net neapsiverčia vadinti papildu.
Taigi, grikių košė su keptais burokėliais ir baklažanais yra puikus, sotus patiekalas po treniruotės ar pietums.
4 porcijos
40 min
300 g grikių
3 dideli burokėliai
0,5 nedidelio baklažano
50 g poro
2 česnako skiltelės
1 a. š. džiovinto rozmarino ir ½ a. š. druskos
3 v. š. alyvuogių aliejaus
2 v. š. balzaminio acto
Druskos ir pipirų pagal skonį
papildomai 1 a.š. porcijai Magic Broth jautienos sultinio
Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Nulupkite ir supjaustykite burokėlius plonomis riekelėmis. Aš pjaustau bulvių skustuku, kad burokėliai gautųsi panašūs į traškučius. Sudėkite burokėlius į dubenį, įpilkite 1 v.š. alyvuogių aliejų, 1 v. š. balzaminio acto, įberkite druskos. Viską gerai išmaišykite ir kepkite orkaitėje apie 20-25 minutes, kol burokėliai taps traškūs. Stebėkite, kad burokėliai nesudegtų.
Išvirkite grikius pagal pakuotės nurodymus ir palikite, kad truputį pastovėtų.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite smulkintą porą ir kepkite ant nedidelės ugnies, kol jis taps minkštas ir aromatingas. Įdėkite smulkintą česnaką ir kepkite dar kelias minutes. Į keptuvę įdėkite kubeliais supjaustytą baklažaną ir kepkite, kol jis taps minkštas. Pagardinkite druska, pipirais ir likusiu balzaminio acto šaukštu.
Į keptuvę sudėkite išvirtus grikius ir viską gerai išmaišykite. Jei reikia, papildomai pagardinkite druska bei pipirais.
Grikius patiekite su keptais burokėliais viršuje ir jautienos sultinio šaukšteliu.