Bananų duona vėl madoje. Ir tai oficialu! Šį kartą prieš jūsų akis ir gomurius – grikių miltų bananų duona su karamele.
Jau keletą savaičių įvairiuose interneto portaluose sužybsi koks bananų duonos receptas, o instagram’e šio kepinio nuotraukos. Susigundžiau ir aš. Tik, kaip ir dauguma kepinių šis privalėjo būti be kvietinių miltų, be cukraus ir turėti šiek tiek papildomo cinkelio. Taip gimė grikių miltų bananų duona su karamelės užpilu, kurios receptu dalinuosi šiandien.
Bananų duoną pagaminti labai lengva ir tikrai pavyks kiekvienam. Šis kepinys be kiaušinių, kvietinių miltų, cukraus. Tinka vegetarams ir veganams, bei daugeliui alergiškų vaikučių.
1 val 20 min
Bananų duonai reikės:
4 vnt gerai prinokusių bananų
250 g grikių miltų
2 v.š. maltų linų sėmenų + 5 v.š. vandens
80 g kokosų aliejaus
1/3 puodelio agavų ar klevų sirupo
1 a.š. citrinos sulčių
1 a.š sodos
žiupsnelio druskos
žiupsnelio cinamono
Karamelei reikės:
100 g minkštų datulių
80 g kokosų pieno
žiupsnelio druskos
Nuluptus bananus kruopščiai sutrinkite šakute. Į sutrintų bananų masę pilkite aliejų, agavų sirupą, berkite cinamoną, druską. Įmaišykite trupučiu citrinos sulčių „nugesintą“ sodą ir viską gerai išmaišykite. Suberkite grikių miltus. Sumaišykite linų sėmenis su vandeniu ir gauta mase užpilkite paruoštą grikių miltų, bananų ir aliejaus masę. Dar kartą viską gerai išmaišykite ir gautą masę supilkite į pailgą kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45-50 minučių, Iškepus, leiskite atvėsti.
Gaminame sveikuolišką karamelę: datules užpilkite karštu vandeniu ir palikite 20 min pastovėti. Išmirkusias datules nusunkite ir nulupkite atšokusias jų odeles, išimkite kauliukus ir sudėkite į trintuvą. Įberkite druskos ir užpikite kokosų pienu. Viską sutrinkite. Jei karamelės norėsis skystesnės – į masę įpilkite dar šiek tiek kokosų pieno. Karamele apipilkite atvėsusią bananų duoną.