Veganiškas morkų keksas be glitimo, be kiaušinių vienas puriausių ir skaniausių mano kepinių, nors nuotrauka gali ir kažką kito pasakyti :).
Vienas iš mano artimiausių žmonių yra veganas, tiesą pasakius veganė. Mūsų giminėje jos valgymo įpročiai švelniai tariant nėra palaikomi. O giminės juokeliai apie “tik žolės valgymą” net nusibodę… Aš šią veganę ne tik palaikau, tačiau visada noriu pavaišinti kažkuo labai skaniu… deja, to dar niekada nebuvo :). Aš nemoku kepti pyragų, keksiukų ar tortų be kiaušinių, na, tiesiog neišeina… Bandžiau ne kartą… ir visas turinys galiausiai nukeliaudavo į šiukšlių dėžė, tačiau šįkart radau tobulą kepinį. Valgė net mano tėtė (jis net mano gamintų tortų nevalgo) ir kitus “ne veganus” vaišinau (jiems taip pat patiko).
Beje, šis keksas be glitimo, o mano artimoje aplinkoje yra maža zuikytę, kuri netoleruoja glitimo. Todėl “paturbinusi” ir pritaikiusi ingredientus labiau tinkamus mažyliams šį keksą gaminau šv. Velykoms.
Veganų ir receptai be glitimo reikalauja tikslumo, kiekvienas ingredientas kepiniuose atlieka savo misiją, tad daugiau tikslumo ir mažiau improvizacijų gaminant pirmą kartą :).
Beje, dėl cukraus mano kepiniuose. Mokslininkai nustatė, kad vaikams iki 2 metų geriau iš viso neduoti cukraus. 2–10 metų amžiaus vaikams galima vartoti 3 arbatinius šaukštelius per parą, tad šiuo pyragu rekomenduočiau vaišinti 2 metukus sulaukusius mažylius. Tik, žinoma, su dideliu saiku.
Na, ir štai jūsų dėmesiui veganiškas morkų keksas be glitimo :).
55 min
Reikės:
150 ml vandens
8 g balkšvojo gysločio luobelių
18 g linų sėmenų
8 g sodos
pusės citrinos sulčių
150 g ryžių miltų
pusė šaukštelio cinamono
200 g tarkuotų morkų
125 g cukraus ar kito saldiklio
80 g kokosų aliejaus
sauja džiovintų vaisių (razinos, abrikosais ar pan.)
žiupsnelis druskos
šaukštelis kepimo miltelių
Pasiruošiame ingridientus: sutarkuojame morkas, susmulkiname džiovintus vaisius, kavamale susmulkiname cukrų. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, cinamonu, žiupsneliu druskos ir soda. Ištirpiname kokosų aliejų ir jį sumaišome su cukrumi. Į gautą masę per sietelį sijojame paruoštą miltų mišinį.
Pasigaminame “kiaušinius”: kavamalėje sutriname linų sėmenis. Į gautą masę kavamalėje įdedame gysločio luobeles ir dar kartą viską sutriname iki miltų. Gautus linų sėmenų ir gysločio luobelių miltus užpilame vandeniu ir išmaišome.
“Kiaušiniais” (vandens, gysločio luobelių ir linų sėmenų mišiniu) užpilame paruošą miltų, cukraus ir kokosų aliejaus masę, pamaišome. Įspaudžiame citrinos sultis. Įdedame tarkuotas morkas. džiovintus vaisius ir viską gerai išmaišome.
Visą masę dedame į kekso formą ir kepame 30-40 minučių 180 laipsnių temperatūroje (priklauso nuo orkaitės). Aš po 30 minučių patikrinau keksą ir pakepiau dar 5 minutes.
Atšalusį keksą papuošiau juodu šokoladu.