Nekeptas mangų sūrio pyragas visada gyveno mano galvoje pagalvojus apie mangus ir vasarą. Iš tiesų gaivūs, nekepti sūrio pyragai – tai vienas būdų bent kąsnelyje prisiminti vasarą, o kokia gera ji visada būna.
Nekeptas mangų sūrio pyragas ne tik pamalonins jūsų skonio receptorius, bet ir džiugins akį. Šis gaivus, tropikais alsuojantis desertas sujungia kreminę tekstūrą su švelniu mango aromatu, sukurdami puikų balansą tarp sodraus ir lengvo skonio. Mangai ne tik suteikia egzotišką poskonį, bet ir ryškią spalvą, kuri kiekvieną gabalėlį paverčia mažyte vasaros švente. Tai puikus desertas tiek ypatingai progai, tiek norint pasilepinti savaitgalį. Viršutiniam mangų sluoksniui naudojau Maya mangus iš “Mangų mangas” dėl itin jų ryškios oranžinės spalvos, bet visada galima naudoti jūsų turimus vaisius.
Na, bandom?!
1 val + 2 val stingimui
Pagrindui:
180 g arbatinių sausainių
100 g klasikinių krekerių (naudojau pakelį iš Lidl pirktų krekerių Cracks oranžiniu pakeliu)
180 g ištirpdyto sviesto
Antram sluoksniui:
400 g plakamosios grietinėlės 35 proc riebumo
200 g rikotos
100 g saldiklio (cukraus, agavų sirupo ar kito jūsų naudojamo saldiklio)
20 g želatinos
50 ml vandens
1 prinokusio mango, sutrinto į tyrę (naudojau iš “Mangų mangas”)
Viršutiniam sluoksniui (želė):
1 v.š. citrinos sulčių
1 prinokusio mango, sutrinto į tyrę
1 v.š. saldiklio (cukraus, agavų sirupo ar kito jūsų naudojamo saldiklio)
10 g želatinos
50 ml vandens
Gaminame pagrindą: Sausainius sutrupiname į smulkius trupinius kočėlo, rankų ar trintuvo pagalba. Sumaišome su ištirpytu sviestu. Masę tolygiai paskirstome ant 20 cm skersmens kepimo formos dugno. Gerai suspaudžiame. Dedame į šaldytuvą 30 minučių, kad sustingtų.
Gaminame antrą sluoksnį: Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame brinkti 10 minučių. Tada ją šiek tiek pašildome, kad ištirptų.
Trintuvu išplakame grietinėlę su saldikliu iki standžių putų. Į masę lėtai įmaišome rikotą, mango tyrę. Supilame želatiną ir viską gerai išmaišykite.
Masę užpilame ant sustingusio sausainių pagrindo. Grąžiname į šaldytuvą.
Gaminame viršutinį sluoksnį: Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame brinkti 10 minučių, tada ją šiek tiek pašildome.
Mango tyrę sumaišome su saldikliu ir citrinos sultimis, įmaišome ištirpintą želatiną.
Užpilame šią masę ant antrojo pyrago sluoksnio ir dedame į šaldytuvą bent porai valandų, kad sustingtų.