Avižinių dribsnių ir saulėgrąžų tinginys sveikas, pridėtinio cukraus neturintis pasirinkimas. Be miltų, be kiaušinių, tinka veganams.
Jau daug metų žaidžiu virtuvėje stengdamasi gaminti sveikiau. Dažnai eksperimentuoju, kartais net labai nesėkmingai…
Prieš metus gamintas raudonųjų pupelių pyragas buvo tikra katastrofa, kuris tyliai gulėjo virtuvėje net tada, kai pas mus į svečius užsuko uošvis. Pyragas buvo toks neskanus, jog nebijojau pasirodyti nemandagi ir uošviui nepasiūliau nė gabalėlio. Nusprendžiau, jog geriau jis pagalvotų, jog esu neišauklėta nei labai prasta šeimininkė. Be to, uošvis labai mandagus ir net supratęs koks prastas jo skonis – pagirtų mane ar pasakytų kažką, kas mane paguostų…
Tuo tarpu, mano tėtė… pyrago net neragautų… Tėtę geriausiai apibūdintų žodžiai “mažas vaikas dideliame vyro kūne”. Na, jis iš tų, kuris nesupranta brokolių ar žiedinių kopūstų, o saldainius valgo slapta. Jei ruošdama patiekalą ištariu žodžius sveika, veganiškas, vegetariškas, be gliuteno, be kiaušinių, be cukraus esu garantuota, jog šio patiekalo jis net neragaus.
Taigi, jei gaminčiau šį svekuolišką tinginį tėtei, jam net neminėčiau, jog šis desertas be cukraus, be pieno produktų ir be glitimo. Pasakyčiau, jog man avižinių dribsnių ir saulėgrąžų tinginys šiek tiek primena chalvą ir visai tinka prie kavos puodelio. Žinoma, mano vyras paantrintų, kad chalvos šis desertas net neprimena, o aš, kaip žmogus nemėgstantis šio saldėsio galėčiau ir patylėti.
Taigi, jei gaminsite šį tinginį, prašau, parašykite ar jums jis priminė chalvą. Man iš tikro labai įdomu.
30 min
Reikės:
60 g saulėgrąžų
100 g žemės riešutų sviesto
100 g avižinių dribsnių
2 v. š. kokosų aliejaus
10 didelių datulių be kauliukų
žiupsnelis cinamono, druskos
1 v.š. citrinos sulčių
Avižinius dribsnius sumaišykite su saulėgrąžomis, paskirstykite skardoje ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Datules nuplaukite, jei kietos – pamirkykite vandenyje, sudėkite į trintuvą, ir sutrinkite iki vientisos masės. Į datulių masę įdėkite cinamono, druskos, įpilkite citrinos sulčių ir viską išmaišykite. Kokosų aliejų ir riešutų sviestą pašildykite, jog suskystėtų ir sumaišykite su datulių bei avižinių dribsnių ir saulėgrąžų masėmis. Sumaišytą tinginį sudėkite ant maistinės plėvelės ir suvyniokite. Valandai įdėkite į šaldymo kamerą.