Marinuotų burokėlių salotos tiks tiek Kūčioms, šventiniam stalui ar lengvai vakarienei.
Kartais receptai gimsta iš labai paprasto noro sunaudoti šaldytuvo likučius.
Šios salotos – būtent toks atvejis. Lengvos, gaivios, šiek tiek saldžiarūgštės ir labai spalvingos salotos gaminau tą dieną, kai šaldytuve voliojosi virti burokėliai.
Beje, burokėliai dažnai būna nepelnytai pamiršti – juk jie tokie naudingi odai, kraujotakai ir energijai!
Patarimai iš virtuvės
- Pasiruošk iš anksto: virtus burokėlius gali išsivirti savaitgalį – laikyk sandariai uždarytus šaldytuve iki kelių dienų ir naudok salotoms, sriuboms ar garnyrams.
- Norisi sočiau? Pabarstyk trupintu ožkos sūriu ar feta – jie puikiai dera su burokėlių saldumu.
- Papildyk citrusais: keli apelsino ar klementino gabalėliai suteiks dar daugiau gaivos ir spalvų.
- Žalumynai: petražoles gali keisti kalendra, mėtomis ar baziliku – kiekvienas suteiks kitokį charakterį.
- Laikymas: salotas laikyk sandariame inde šaldytuve iki 3 dienų – jos puikiai išlaiko skonį ir spalvą.
Pomidorų ir buratos salotos su duona
Salotos su traškučiais ir vištiena
Kaip išvirti burokėlius (jei nenaudoji paruoštų)
Užvirk didelį puodą vandens.
Sudėk nuplautus burokėlius, pasūdyk ir virk 50–60 minučių, kol suminkštės.
Nukošk, atvėsink, o tada su popieriniu rankšluosčiu lengvai nuvalyk odelę.

30 min
2 porcijos
Reikės:
½ mažo raudono svogūno, plonai pjaustyto
½ puodeliožalių alyvuogių, smulkiai pjaustytų
¼ puodelio citrinų sulčių
3 šaukštai @visigurmanai nerafinuoti alyvuogių aliejaus
1 šaukštas medaus (arba klevų sirupo, jei norite veganiško varianto)
1 šaukštelio druskos
2 vidutiniai virti burokėliai, supjaustyti kubeliais
½ puodelio smulkintų petražolių
Dubenyje sumaišyk svogūną, alyvuoges, citrinų sultis, alyvuogių aliejų, medų, druską.
Leisk pastovėti 30–45 minutes, kad svogūnai suminkštėtų, o skoniai susilietų.
Virtus burokėlius supjaustyk kubeliais ir sudėk į tą patį dubenį.
Įmaišyk petražoles. Gerai išmaišyk ir palik dar 15 min. pastovėti.




