Sėklų daiginimas vienas lengviausių, o sudaigintų sėklų vartojimas vienas paprasčiausių būdų papildyti organizmą vitaminais. Daigai tinka sumuštiniams, sriuboms, salotoms, kokteiliams skaninti bei grąžinti. Čia peteikiu trumpą gidą apie sėklų daiginimą.
Kaip daiginti sėklas?
1. Sėklas perplauname 2-3 kartus. Įberiame valgomąjį šaukštą daiginimui skirtų sėklų į stiklainį.
2. Pripildome stiklainį vandeniu, užsukame dangtelį ir paliekame sėklas mirkti tiek valandų kiek, nurodyta ant sėklų pakuotės (arba paliekame nakčiai). Taip suaktyvinamos sėklose esančios maistinės medžiagos.
3. Vandenį nupilame. Sėklas perplauname. Pastatome stiklainiuką kampu, atremiant plastiko kojele.
4. Du kartus per dieną, praskalaujame sėklas švariu vandeniu. Stiklainį laikydami po šalto vandens čiaupu vis pakratome, kad sėklytės atsiskirtų viena nuo kitos, vandenį išpilame.
5. Išskalavus sėklas, stiklainį vėl pastatome kampu.
6. 4 ir 5 žingsnius kartojame tiek dienų, kiek nurodyta ant sėklų daiginimui nurodytos pakuotės. Šiltesnėje vietoje sėklelės dygs greičiau, vėsesnėje – lėčiau, o po 3–4 dienų daigai išleis lapelius ir bus galima juos vartoti.
Jei sudygusių sėklų nenorime suvartoti iš karto, galima jas laikyti šaldytuve keletą dienų (tokiu atveju patartina jas uždengti maistine plėvele).
Beje, po kiekvieno daiginimo reiktų kruopščiai išplauti daiginimo stiklainį ir jo dangtelį.
Koks daiginimo laikas?
Parduotuvėse galima rasti jau paruoštus, pagal panašų dygimo laiką, sėklų mišinius. Ant pakuotės dažniausiai būna pateikta ir visa reikalinga informacija.
Dygimo trukmė priklauso nuo sėklų. Grikiai sudygsta per parą, avinžirniai per 2 paras, ridikėlių sėklos – 3 – 5, liucernos per 4 – 6, gargražsčių, pipirinių, garstyčių – per 6 – 8 dienas.
Svarbu, kad sėklos neperdygtų, nesurūgtų, neskleistų nemalonaus kvapo. Perdygusi sėkla nėra tinkama vartojimui. Šioms išdygus, dar kartą perplauname jas tekančiu vandeniu ir išdžiovintas laikome šaldytuve.