Puikios tekstūros, itin jaukiu cinamono ir obuolių aromatu apsigaubęs amerikietiškas obuolių pyragas pradžiugins kiekvieną smaližių.
Tešlai reikės:
- 250 gramų pilno grūdo miltų
- 200 gramų šalto sviesto
- 8 šalto šaukštų vandens
- 1 v.š. cukraus
- žiupsnelio druskos
Įdarui:
- 2 didelių obuolių
- 1/3 stiklinės medaus
- 2 v.š. miltų
- 1 a.š. cinamono
- Viršui patepti:
- 1 plakto kiaušinio
Gaminame pyrago pagrindą. Inde sumaišome miltus, cukrų ir druską. Įtarkuojame sviestą. Tešlą išmaišome, įpilame vandens ir tešlą išminkome rankomis, kol visi ingredientai susijungs. Tešlos neperminkome, turi likti sviesto ir miltų gabalėlių. Tešlą padaliname į du rutulius, kuriuos susukame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą bent porai valandų.
Gaminame įdarą: obuolius nulupame, supjaustome didelėmis skiltelėmis ir sumaišome su likusiais įdaro ingredientais.
Tešlą išimame 5 min prieš ruošiant pyrago pagrindą, kad šiek tiek atšiltų. Iš tešlos iškočiojame apskritimą, kuris turi pilnai padengti formos dugną ir kraštus. Suformuotą apskritimą dedame į kepimo formą, prispaudžiame kraštus ir dugną.
Obuolius išdėliojame ant pyrago pagrindo.
Iš likusios tešlos gabalėlio suformuojame apskritimą, kurį uždedame ant obuolių sluoksnio. Jei norime išpjauname ornamentus: akis ir burną. Suformuojame pyrago kraštus.
Išplakame kiaušinį, kuriuo ištepame pyrago viršų.
Pyragą kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą. Jei pyragas labai greitai kepa ir kraštai greitai ruduoja, galimą jį uždengti kepimo folija.