Dvigubi sausainiai su šokolado pertepimu – tada, kai gyvenime reikia tik šiltos antklodės, arbatos puodelio ir juodu šokoladu perteptų sausainių…
Prieš keletą dienų virtuvės spintelėje Matas rado Kalėdinių formelių rinkinį ir, žinoma, užsimanė kepti sausainius. Susitarėme, kad Kalėdiniams sausainiams šiek tiek ankstoka (na, bent keliais mėnesiais), todėl bendru sutarimu nusprendėme baisiausiai metų nakčiai. t.y. Šiurpnakčiui, pagaminti skirtus sausainius.
Tam, kad procesas būtų kuo nesudėtingesnis (na, tai ir yra svarbiausia gaminant su vaikais), tešla neliptų kočiojama, būtų lengvai paruošiama pasirinkau universaliausius, bet ir itin sausainiams tinkamus @miltai_kauno_grudai aukščiausios rūšies kvietinius „Ekstra“ miltus 550D.
Dvigubi sausainiai su šokolado pertepimu puikiai tinka tiek bauginančiam Šiurpnakčiui, tiek elegantiškai vakarienei … arba tiesiog tada, kai jums reikia skanaus ir burnoje tirpstančio sausainio.
1 val
Ingredientai:
150 g minkšto sviesto
0,5 puodelio rudojo cukraus
1 a. š. vanilės ekstrakto
2 kambario temperatūros kiaušinių
3 1/2 puodelio „Kauno grūdų“ „Ekstra“ miltų
1/2 a. š. imbiero
1 a. š. sodos
1/4 a. š. muskato riešuto
1 a. š. cinamono
1/2 a. š. druskos
100 ištirpinto juodo šokolado
Viršaus pabarstymui:
2 v. š. sviesto
1 a. š. cinamono
3 v.š. rudojo cukraus
Gaminimo eiga:
Dideliame dubenyje sumaišome sviestą, cukrų ir vanilę. Po vieną įmušame kiaušinius ir išmaišome iki vientisos masės. Suberiame miltus, sodą, cinamoną, imbierą, muskato riešutą ir druską. Išmaišome ir iš tešlos suformuojame du rutulius.
Stalo paviršių pabarstome miltais. Iš vieno tešlos rutulio iškočiojame 1-2 mm storio tešlos lakštą.
Formelių pagalbą iš tešlos išspaudžiame moliūgėlius. Pusei moliūgėlių išpjauname akis ir burną. Sausainius perkeliame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir dedame į šaldymo kamerą sukietėti 15-20 minučių.
Tą patį padarome ir antram tešlos rutuliui.
Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Sausainius kepame ant vidurinės orkaitės grotelių 8-12 minučių arba tol, kol jie taps švelniai auksinės rudos spalvos. Neperkepame.
Sausainius atvėsiname.
Garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ištirpiname šokoladą. Gausiai šokolado mase ištepame sausainius, kurie neturi „veidukų“ Ant šokolado uždedame sausainius su išpjaustytais „veidukais“. Švelniais prispaudžiame, kad priliptų.
Viršaus pabarstymui: puode ištirpiname sviestą ir leidžiame pravėsti – užteks poros minučių. Viršutinę sausainių pusę patepame sviestu, o tada sausainius pabarstome cukrumi sumaišytu su cinamonu.