Imbieriniai migdoliniai sausainiai ne tik puiki dovana, tačiau ir puiki veikla su mažaisiais, kad laukimo dienos neprailgtų, o namai taptų jaukesni net ir po švenčių. Imbieriniai migdoliniai sausainiai gardūs, be kvietinių miltų, gardinti medumi.
Nosį kutenantis mandarinų kvapas nepastebimai nustelbiamas mamos kepiniais. Tėtės parnešta eglutė kvepia nuostabiai, taip lyg namuose su sese užuostumėme mišką ir stebuklus. Močiutė ir mano suvalgytas jau tūkstantasis jos keptas sviestinis sausainis. Artimieji, draugai ir mūsų, tada dar vaikų, kliegesys. Sniegas… Ar prisimenate kiek jo buvo daug? Ir jums sniegas siekdavo net aukščiau kelių, na, bent tada, kai buvote dar maži? Aš vis dar viską prisimenu. Užuodžiu kiekvieną Kalėdų kvapą. Vis dar lyg maža penkiametė laukiu jų ir dar labiau laukiu akimirkos, kada savo artimiesiems ištarsiu kokie jie man svarbūs.
Šį kartą “Tavo vaikas” Kalėdiniui numeriui visus švenčių kvapus uždarėme į stiklainius ir paruošėme jas kaip dovaną artimiesiems.
10-15 sausainių reikės:
1 stiklinės migdolų miltų
5 šaukštų sviesto
1 šaukšto medaus
1 šaukštelio cinamono
0,5 šaukštelio imbierų miltelių
1 šaukštelio maltų gvazdikėlių
0,5 šaukštelio maltų muskato riešutų
žiupsnelio druskos
1 šaukštelio kepimo miltelių
Migdolų miltus sumaišome su cinamonu, imbiero milteliais, gvazdikėliais, muskatais. Sviestą išsukame su medumi ir gautą masę sumaišome su migdolų miltais. Paruoštą tešlą susukame į maistinę plėvelę ir dedame porai valandų į šaldytuvą, kad masė neliptų prie rankų.
Tešlą iškočiojame, formelių ar rankų pagalba formuojame sausainius, kuriuos perkeliame ant kepimo popieriaus.
Kepame 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 4-5 minutes (priklauso nuo orkaitės). Ištraukus iš skardos, leidžiame atvėsti.