Idealus būdas sveikam maistui ruošti – maisto gaminimas garuose. Tokio maisto apdorojimo dėka išlaikomos natūralios maisto savybės. Garuose maistas verda žemoje temperatūroje, todėl jame išlieka daugiau skaidulų ir jis neperverda, daržovės išlaiko spalvą ir netęžta.
Ką galima ruošti garuose?
Garinti tinka beveik visos daržovės, paukštiena , žuvis, kiniški bei lietuviški koldūnai, makaronų gaminiai. Taip pat garuose galima ruošti košes, varškės pudingus, bandeles.
Mėsą ir žuvį apdorojus garuose galima vėliau dar kelias minutes pakepti.
Gaminant garuose nėra būtina ypatinga įranga (bambukiniai garų krepšeliai, sieteliai, elektrinis garų puodas). Virš puodo su verdančiu vandeniu galima padėti groteles ar karščiui atsparų kiaurasamtį.
Kaip gaminti?
Norėdami gaminti maistą garuose, įpilkite į puodą bent 500 ml vandens (šis vanduo visiškai išgaruos per 20 minučių nuo virimo pradžios) į garinimui skirtą talpą sudėkite norimą garuose išvirti maistą. Vandens nepadauginkite, svarbu, kad maistas nesiliestų su vandeniu! Maistą uždenkite dangčiu ir palikite užvirti.
Ideali temperatūra virimui garuose – 120 °C. Kuo daugiau vandens naudosite, tuo daugiau laiko jam reikės užvirti. Virimo garuose laikas priklauso nuo ruošiamo maisto tipo, tačiau daugelį daržovių pakanka virti garuose apie 5 minutes (ne ilgiau kaip 10 minučių), paukštiena ir žuvis garinama nuo 3 iki 10 minučių.
Dar keli patarimai: Prieskonius dėkite dešimt minučių prieš baigiant virti arba į jau pagamintą patiekalą.
Vandenį gardinkite prieskoninėmis žolelėmis, citrina. Taip pat jį galite keisti sultiniu, sultimis (obuolių, apelsinų).
Paruoštas daržoves gardinkite skrudintu ir smulkintu česnaku, citrinos sultimis, imbieru.