Naminė duona be raugo su kefyru tiks visiškiems virtuvės naujokams.
Karantino laikotarpiu itin madinga tapo kepti duoną. O aš viena tų, kurios lengvai pasiduoda madai ir reklamos įtakai :D. Taigi, norėjau duonos iškepti ir aš… bet Čia ir Dabar (beje, taip dažnai mano gyvenime nutinka ir nieko čia nepadarysi). Neturėjau laiko ir noro raugo aš gaminti ar į parduotuvę eiti kažko papildomai pirkti (beje, na, ir situacija tokia Lietuvoje, kad parduotuvėmis reiktų nepiknaudžiauti).
O ir… prieš savaitę mažasis “Namų Griovėjas 2017” visą “Dobele” kvietinių miltų pakelį sugebėjo praplėšti ir bent pusę jo turinio panaudoti kambarių dekoravimui.
Taigi, praviras miltų pakelis, kaip tyčia šaldytuve stovintis kefyras, pusvalandis interneto platybėse… Ir Receptas Rastas! Valio!
Skaniausia ši naminė duona be raugo ką tik iškepta, net pyragu galėčiau pavadinti. Beje, labai soti.
1 val
Reikės:
400 g kvietinių miltų Ekstra Dobele
400 ml kefyro
1,5 a.š medaus/cukraus
3 v.š. augalinio aliejaus
1 a.š. druskos
1 a.š. sodos
Į dubenį supilame kefyrą, įdedame druskos, sodos, augalinio aliejaus, medaus ir išmaišome.
Kitame dubenyje persijojame miltus. Į kefyro masę lėtai įmaišome miltus. Maišome, kol masė susijungs, tačiau išliks lipni.
Ant miltais pabarstyto stalviršiaus paskleidžiame tešlą ir minkome formuodami norimos formos duoną.
Ant kepimo popieriumi paklotos skardos dedame suformuotą duoną ir per visą duonos plotą padarome kelis horizontalius pjūvius peiliu. Kepame 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40-45 minutes.